
Karambola - gwieździsty owoc
W Polsce karambola jest mało popularna, jednak już w krajach południowych owoc ten cieszący się szerokim uznaniem . Owoce rosną na wiecznie zielonym drzewku, które kwitnie praktycznie przez cały rok. Zaciekawić może sam wygląd owocu: po przekrojeniu ukaże nam się „plasterek” pięcioramiennej gwiazdy, co sprawia, że oczekujemy od niego czegoś więcej niż przeciętna.
![]() |
Owoc karambola wciąż jest mało popularny w naszym kraju |
Z karambolą warto się zapoznać się nie tylko ze względu na jej ciekawy smak i aromat, ale także właściwości zdrowotne. Owoc ten bogaty jest w witaminę A i żelazo, wapń, magnez. Są dobrym źródłem kwasów organicznych. Dzięki zawartości witaminy C sok z karamboli polecany jest w czasie gorączki. Ma bladozielony lub jasnożółty miąższ, jest bogata w witaminy C, A oraz żelazo. Karambolę spokojnie można jeść na surowo razem ze skórką, może też stanowić świetny dodatek do sałatek czy drinków. Trzeba jednak pamiętać, że surowy owoc zawiera dodatek kwasu szczawianowego – zneutralizujemy jego negatywne działanie, gotując lub pusząc karambolę.Przy kupowaniu owoców w sklepie trzeba zwrócić uwagę na to, czy owoce są jędrne – takie najdłużej będą nadawały się do celów spożywczych. Najlepiej przechowywać je w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz