poniedziałek, 18 marca 2013

Figa


Czym jest owoc figi? Dlaczego wciąż jest stosunkowo mało popularny i rzadko gości na naszych stołach? Dlaczego wciąż podchodzimy z dystansem do nieznanych nam owoców egzotycznych?









Figa ...z makiem? :)


Owoc figi jest owocem,  który rodzi się z drzewa figowca pospolitego - (Ficus carica L.), zwany też figą pospolitą, figą karyjską, drzewem figowym – gatunek drzewa lub krzewu należący do rodziny morwowatych. Prawdopodobnie pochodzi ze środkowo-zachodniej Azji lub Azji Mniejszej. Jest uprawiany w licznych krajach obszaru tropikalnego i subtropikalnego, oprócz okazów uprawianych występują tu także formy zdziczałe.

Owocem figi, w rzeczywistości jest owocostanem rzekomym, powstałym w wyniku rozrośnięcia osi kwiatostanu tworzącym osadki owocowo-stanowe, będące celem uprawy i nazywane figami, które powstają na drzewach żeńskich, na drzewach męskich powstają podobne owoce zwane figami kozimi lub kaprifigami, które są niejadalne. Owoc ma kształt gruszkowaty. Jest owocem jadalnym, zarówno na surowo jak i po przetworzeniu.

Owoc figowca wciąż pozostaje egzotyką na naszych stołach...


Ten owoc ma bardzo bogatą historię. Już w Starym Testamencie czytać można o jego cudownych właściwościach, kiedy to plackiem figowym został uzdrowiony król Ezechiasz, a Adam i Ewa zakrywają się liśćmi figowymi gdy spostrzegają, że są nadzy. Figa zawiera w sobie ogrom różnorodnych witamin: C, B6, B2, B3, cynk, żelazo, wapń, magnez i wiele innych. Owoc ten fantastycznie smakuje na surowo, ale nadaje się również na konfitury i dżemy. Jest jednak bardzo wrażliwy na transport i obicie. Warto czasem spróbować czegoś nowego i zaskoczyć bliskich nowym smakiem, a dodatkowo zaopatrzyć się w mnóstwo witamin – zwłaszcza przed zimą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz