poniedziałek, 18 marca 2013

Papaja

Dowiedz się dlaczego często nazywa się owoc papaji "owocem aniołów". Poznaj właściwości tego niezwykłego egzotycznego owocu i dowiedz się w jakich rejonach Świata występuje oraz skąd się wywodzi papaja?

Papaja - owoc aniołów


Papaja to kulisty lub przypominający kształtem gruszkę owoc o pomarańczowym, czasem zielonkawym kolorze i żółtym lub różowym miąższu. Owoce te mają czarne, okrągłe nasiona, są one jadalne, choć lekko gorzkawe. Papaja pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie od dawna czczona była przez Indian. Dzięki Hiszpańskim i Portugalskim odkrywcom papaja powędrowała do wielu innych krajów, w tym: Indii, Filipin i części Afryki. W 20 wieku owoce te zostały sprowadzone do Stanów Zjednoczonych i były uprawiane na Hawajach. Obecnie największym z handlowych producentów papai są Stany Zjednoczone i Meksyk.

Dojrzały owoc papaji


Również w naszym kraju papaja stała się coraz bardziej popularna, choć niestety jej cena zniechęca do częstego spożywania. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup tego owocu starajmy się wybierać te wyraźnie pomarańczowe, podchodzące pod kolor czerwony, dobrze też byłoby, aby owoce były lekko miękkie - Badania przeprowadzone w Uniwersytecie w Innsbrucku w Austrii wskazują, że owoce dojrzałe charakteryzują się zwiększonym poziomem przeciwutleniaczy. Kilka ciemnych punktów na skórce papai nie wpłynie na jej smak, unikać jednak należy owoców z siniakami. Dojrzała papaja powinna być przechowywana w lodówce i zjedzona w ciągu jednego lub dwóch dni. Jeżeli zdarzy nam się kupić owoc niedojrzały i twardy można umieścić go w papierowej torebce, czekając, aż uzyska pełnie swojej smakowitości. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz