poniedziałek, 18 marca 2013

Jagody Goji

Jagody goji to jeden z ciekawszych egzotycznych owoców wartych przybliżenia. Wszystko za sprawą ich niepowtarzalnego smaku oraz cudownych wręcz właściwości, dzięki którym  często nazywa się jagody goji najzdrowszym owocem Świata! Istotnie jest w tym wiele prawdy. Dowiedz się dlaczego.



Jagody goji - owoc długowieczności

Jagody Goji to najzdrowszy egzotyczny owoc Świata




Jagody Goji- owoce kolcowoju pospolitego lub kolcowoju chińskiego. Z łaciny- Lycium Barbarum. Najczęściej można spotkać ten niezwykły krzew w naturze (rosnący dziko) w dolnych partiach Himalajów. Owoce goji mają kolor czerwony lub rubinowy ... często właśnie dlatego bywają nazywane "czerwonymi diamentami" lub "rubinami zdrowia".

Owoce goji są wręcz "napakowane" antyoksydantami, witaminami i innymi minerałami. Ważną cechą tychże owoców jest fakt, iż są nisko kaloryczne. Nisko kaloryczność jagód goji spopularyzowała ten owoc jako główny składnik diety wielu gwiazd Hollywood!  Jagody goji zasłynęły, jako przysmak i podstawę diety m.in. Angeliny Jolie czy Madonny.

Smak owoców goji jest lekko "pikantny", ostry smak  a zarazem lekko kwaśny i słodkawy... Ciężko znaleźć podobieństwo w smaku do jakichkolwiek innych owoców. Owoce goji są jednak niepowtarzalne nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim na ich korzystne dla zdrowia działanie. Teksturą przypominają rodzynki.
W tradycyjnej medycynie chińskiej, jagody goji są spożywane w stanie surowym bądź używane do herbaty bądź zupy. Mniej więcej w 100 gramach jagód znajdziemy ponad 2500 mg witaminy C, co stawia owoc kolcowoju na trzecim miejscu naturalnych źródeł witaminy C w świecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz