poniedziałek, 18 marca 2013

Karambola

Karambola to chyba najbardziej nieznany i egzotyczny owoc w naszym zestawieniu. Większość (zwłaszcza żeńska część czytelników) zapewne kojarzy karambolę ze składem kosmetyków, tj. balsamy czy kremy. Istotnie wyciąg i ekstrakty z karamboli wchodzą w skład wielu produktów kosmetycznych, które firmowane są hasłami wskazującymi na ich niesamowity wpływ na urodę.




Karambola - gwieździsty owoc

W Polsce karambola jest mało popularna, jednak już w krajach południowych owoc ten cieszący się szerokim uznaniem . Owoce rosną na wiecznie zielonym drzewku, które kwitnie praktycznie przez cały rok. Zaciekawić może sam wygląd owocu:  po przekrojeniu ukaże nam się „plasterek” pięcioramiennej gwiazdy, co sprawia, że oczekujemy od niego czegoś więcej niż przeciętna. 

Owoc karambola wciąż jest mało popularny w naszym kraju


Z karambolą warto się zapoznać się nie tylko ze względu na jej ciekawy smak i aromat, ale także właściwości zdrowotne. Owoc ten bogaty jest w witaminę A i żelazo, wapń, magnez. Są dobrym źródłem kwasów organicznych. Dzięki zawartości witaminy C sok z karamboli polecany jest w czasie gorączki. Ma bladozielony lub jasnożółty miąższ, jest bogata w witaminy C, A oraz żelazo. Karambolę spokojnie można jeść na surowo razem ze skórką,  może też stanowić świetny dodatek do sałatek czy drinków. Trzeba jednak pamiętać, że surowy owoc zawiera dodatek kwasu szczawianowego – zneutralizujemy jego negatywne działanie, gotując lub pusząc karambolę.Przy kupowaniu owoców w sklepie trzeba zwrócić uwagę na to, czy owoce są jędrne – takie najdłużej będą nadawały się do celów spożywczych. Najlepiej przechowywać je w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz