poniedziałek, 18 marca 2013

Rambutan


Rambutan jest bardzo specyficznym owocem, zwłaszcza jeżeli chodzi o jego nietypowy i egzotyczny wygląd. Jest też owocem praktycznie nieznanym w naszym kraju, z całą pewnością niewielu z Was miało okazję spróbować tego niezwykłego egzotycznego owocu.









Rambutan - prawdziwie egzotyczny owoc


Rambutan to inaczej śliwka chińska lub jagodzian. Pochodzi z rejonów Indonezji, to własnie w Indonezji znajdują się największe uprawy przemysłowe tej rośliny. Ponad to rambutan bywa uprawiany również w Malezji, Tajlandii, Chinach, Indiach i na Filipinach, jest też rośliną stosunkowo często spotykaną  w niektórych krajach Ameryki Łacińskiej i Południowej. W Polsce jest bardzo rzadko spotykaną i trudno dostępną rośliną, na próżno szukać tego owocu w ofercie sklepów bądź marketów... nie znajdziemy jej tym bardziej na bazarach czy targach. W zasadzie jedyną możliwością nabycia tego niezwykłego owocu pozostaje zakup za pośrednictwem sklepu internetowego.




Owoce rambutanu rozwijają się z kwiatów zwisających z długich łodyg rosnących na wiecznie zielonym drzewie, którego wysokość może sięgać nawet 20 metrów. Owoce te są wielkości śliwki i mają grubą, pokrytą miękkimi włoskami skorupę. Może ona być koloru purpurowego, żółtego lub pomarańczowego. W środku znajduje się nasiono otoczone przezroczystym miąższem. Na ogół jest ono niejadalne, choć niektórzy jedzą je po uprażeniu. Miąższ natomiast ma słodki, soczysty i orzeźwiający smak - zależny jednak od odmiany. Najlepiej po przekrojeniu owocu jeść środek łyżeczką. Zazwyczaj odmiany o słodkich owocach można jeść na surowo, te o kwaśnych - najlepiej po ugotowaniu. Obrane ze skórki można dodawać do sałatek, sosów, potraw z drobiu i wieprzowiny.

Rambutan jest bogaty w witaminę B12 i witaminę C. Jak (prawie) każdy owoc można jeść go bez ograniczeń, gdyż w 100 g. miąższu znajduje się tylko 96 kcal. Choć z drugiej strony w 16 proc. składa się z cukru, o czym warto pamiętać, chociażby w przypadku diabetyków.
Niestety jest to roślina bardzo nietrwała, co sprawia, że nie nadaje się do przechowywania. Kupując świeże owoce warto zwrócić uwagę na kolor skorupki. Dojrzałe rambutany mają jednolita barwę, niedojrzałe natomiast mają zielone plamki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz